Górne tło - E-VIVE
Tło treści Topic - E-VIVE
Tło treści topic turystyka - E-VIVE
CZWARTEK,
  |  
IMIENINY: Bony, Horacji, Jerzego
  |  
Zaloguj się lub użyj konta:
 

Sylwestrowy bufet – imprezowe przepisy Sowy, Makłowicza, Schellera i Kuronia

Spędzasz wieczór Sylwestrowy w domu. Przygotuj smaczne przyjęcie dla przyjaciół i bliskich. Nasi eksperci kulinarni proponują wiele ciekawych, i prostych przepisów.

Sandwich



Robert Sowa – przystawka:

Sandwich z pastą z tuńczyka, grillowanym kurczakiem, chrzanem wasabi i kiełkami

Składniki:

150 g tuńczyka w oliwie, 10 g kiełków mix, 10 g sałaty radiccho, 10 g sałaty frisée, 100 g pieczywa, 200 g piersi z kurczaka, 1 op. pikantnej przyprawy do kurczaka Prymat, 4 łyżki oliwy z oliwek
Do smaku: chrzan wasabi, imbir, sól, grubo mielony czarny pieprz Prymat, sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Umytą i oczyszczoną pierś z kurczaka zamarynować w pikantnej przyprawie do kurczaka połączonej z oliwą z oliwek i odstawić na 1-2 godziny. Wszystkie składniki pasty z tuńczyka dokładnie zmiksować i doprawić do smaku. Pieczywo opiec na patelni lub w tosterze. Pierś z kurczaka zgrillować i schłodzić. Pieczywo posmarować pastą, na niej ułożyć sałatę i cienko pokrojonego kurczaka. Ułożyć warstwowo.

Biała zupa porowo-selerowa z chipsami z boczku



Robert Makłowicz – zupa:

Zupa porowo-selerowa z chipsami z boczku:

Składniki:

100 ml śmietanki 36%, 2 łyżki masła, 1 biała część pora, 2 młode ziemniaki, 2 cebule, 1/3 główki selera, 1 łyżka soku z limonki, 1 l wywaru warzyw albo z kury, ok. 200 g plasterków boczku wędzonego, przyprawy: sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Ziemniaki i selera umyj oraz obierz. Z pora odkrój tylko białą część. Warzywa ugotuj do miękkości na parze. Cebulę obierz i posiekaj drobno. Masło roztop na patelni i zeszklij na nim cebulę. Wszystkie warzywa zmiksuj z wywarem z warzyw, dodaj sok z limonki i przyprawy.

Plastry boczku ułóż na ruszcie w piekarniku nagrzanym do najwyższej temperatury. Piecz boczek, aż stanie się bardzo chrupiący, jak chipsy. Zupę przelej do garnuszka, dodaj śmietanę, opcjonalnie sól i pieprz, wymieszaj i podgrzej, nie gotuj. Przelej do miseczek, posyp boczkiem i świeżym posiekanym porem lub szczypiorem.

Kaczka z pomarańczami



Jan Kuroń – danie główne:

Kaczka pieczona z pomarańczami:

Składniki:

1 kaczka, 2 – 3 pomarańcze, 4 ząbki czosnku, 1 łyżka miodu, 2 łyżki majeranku,  ½ łyżki tymianku, ½ łyżki słodkiej papryki, sól, pieprz, ewentualnie 50 ml sosu sojowego jasnego

Sposób przygotowania:

Kaczkę umyj i osusz. W miseczce przygotuj marynatę, z posiekanego lub wyciśniętego czosnku, ziół, miodu, papryki, soli i pieprzu (ewentualnie z sosu sojowego). Natrzyj nią kaczkę i odstaw do lodówki, najlepiej na 24 godziny. Faszeruj pokrojonymi w cząstki pomarańczami. Kaczkę zepnij wykałaczkami i wstaw do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni C. Piecz około 2 godziny. Jest gotowa jeżeli po przekuciu nie wypływa różowy sok. W trakcie pieczenia kaczkę podlewaj sosem który się wytopi. Polecam  z opiekanymi ziemniaczkami oraz czerwoną kapustką.

Można dać 2 -3 ząbki czosnku do środka kaczki. Ziemniaczki możemy upiec obok kaczki w sosie. Będą wtedy lepsze. Wkładamy je do piekarnika na 40 minut przed końcem pieczenia kaczki. Sos który zostanie po pieczeniu można podać jako dodatek lub zamrozić. W przyszłości może decydować o smaku wielu innych wspaniałych potraw.

Krem brulee


Kurt Scheller – deser:

Krem brulee:

Składniki:

8 jajek, 4 łyżki cukru, 480 g śmietany 36%, 1 laska wanilii

Sposób przygotowania:

Ostrożnie zagotować śmietanę z laską wanilii. Żółtka z cukrem wymieszać rózgą. Wyjąć laskę wanilii ze śmietany i śmietanę wlać do masy jaj z cukrem, energicznie mieszając. Wyporcjować w ceramiczne miseczki (nadające się do pieczenia w piecu). Piec w kąpieli wodnej na termoobiegu w temperaturze 130 stopni C ok. 30 min.
 

www.prymat.pl
kulinarnilowcysmakow.pl
www.kuchniakuronia.pl
www.makro.pl
TAGI:



Komentarze:

KS VIVE TARGI KIELCE
cookies
X ZAMKNIJ

Portal E-VIVE korzysta z plików typu cookies, (tzw. ciasteczka).

Wchodząc na naszą stronę, zgadzasz się na ich używanie. Żeby dowiedzieć się więcej o polityce E-VIVE dotyczącej cookies i zmianach ustawień swojej przeglądarki, kliknij tu.


Znajdziesz nas w Google+
Zobacz nasz profil na Twitterze:
Obserwuj @evivepl

Poleć nas:
Tweetnij

Napisz do nas:
Tweet to @evivepl
Przeciągnij i upuść powyższe logo na ikonkę strony startowej (domek) na pasku przeglądarki.
Potwierdź wybór, klikając "Tak"
Lifestyle - magazyn - E-VIVE