Górne tło - E-VIVE
Tło treści Topic - E-VIVE
Tło treści topic turystyka - E-VIVE
PIĄTEK,
  |  
IMIENINY: Jarosława, Marka, Wiki
  |  
Zaloguj się lub użyj konta:
 

Wykwintny mus z gęsi z jabłkiem poleca Robert Sowa

Delikatny mus z gęsi i wieprzowiny z glazurowanymi jabłkami, rozmarynem i jagodami w żubrówce poleca Robert Sowa. Potrawa pasuje jako przystawka na uroczystą okazję.

Mus z gęsi i wołowiny przepisu Robert Sowy.
Mus z gęsi i wołowiny przepisu Roberta Sowy. Fot. Robert Sowa/Prymat


Potrawa jest pracochłonna, lecz warto się poświęcić i poczuć delikatny i rozpływający się smak musu.


Składniki na 1 kg:

300 g mięsa z gęsi bez kości, 300 g łopatki wieprzowej, 100 g wątróbki cielęcej, 100 g słoniny wieprzowej, 100 g pokrojonej w kostkę cebuli, 100 g białej bułki bez skóry, 100 g suszonych, sparzonych i namoczonych w winiaku moreli, 100 g masła, 100 ml koniaku, 20 g rozpuszczonej w wywarze drobiowym Żelatyny spożywczej Prymat, 2 łyżki orzechów pistacjowych, sól, pieprz czarny mielony, Gałka muszkatołowa, Ziele angielskie, Imbir, Papryka ostra mielona Prymat

Glazurowane jabłka:

3 pokrojone w plastry jabłka bez gniazd nasiennych, sok z 1 cytryny, 1 łyżka masła, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka miodu pszczelego, 3 gałązki rozmarynu, 50 ml śliwowicy, szczypta Pieprzu czarnego grubo mielonego Prymat

Do dekoracji:

4 gałązki świeżej mięty, 8 pokrojonych na cząstki truskawek, 4 rajskie jabłuszka, 8 gałązek szczypiorku, 200 g jagód z żubrówką

Sposób przygotowania:

Słoninę i cebulę podsmażyć, dodać pokrojone mięso i przyprawy, dusić do miękkości. Pod koniec duszenia dodać sparzoną wątróbkę cielęcą i bułkę. Wszystkie składniki dusić  kolejne 15 minut i odstawić w chłodne miejsce. Pokrojone w plastry jabłka skropić sokiem z cytryny i podsmażyć na maśle z dodatkiem oliwy z oliwek. Dodać miód, śliwowicę, rozmaryn i pieprz grubo mielony czarny. Całość smażyć przez 5 minut.

Wystudzone mięso zmiksować, dodać masło, koniak, orzechy, morele i rozpuszczoną w wywarze żelatynę. Doprawić do smaku.

Formę wyłożyć folią spożywczą, umieścić w niej masę, zawinąć folią i wstawić do lodówki na 2-4 godziny, aby mus zastygł.

Mus pokroić w plastry, przełożyć aromatycznymi jabłkami i skropić powstałym sosem. Przed podaniem danie udekorować świeżą miętą, szczypiorkiem, rajskimi jabłkami i cząstkami truskawek. Podawać z jagodami żubrówce lub ulubionym sosem chutney np. z dyni i imbiru.

 

/ps/

www.prymat.pl
TAGI:



Komentarze:

KS VIVE TARGI KIELCE
cookies
X ZAMKNIJ

Portal E-VIVE korzysta z plików typu cookies, (tzw. ciasteczka).

Wchodząc na naszą stronę, zgadzasz się na ich używanie. Żeby dowiedzieć się więcej o polityce E-VIVE dotyczącej cookies i zmianach ustawień swojej przeglądarki, kliknij tu.


Znajdziesz nas w Google+
Zobacz nasz profil na Twitterze:
Obserwuj @evivepl

Poleć nas:
Tweetnij

Napisz do nas:
Tweet to @evivepl
Przeciągnij i upuść powyższe logo na ikonkę strony startowej (domek) na pasku przeglądarki.
Potwierdź wybór, klikając "Tak"
Lifestyle - magazyn - E-VIVE